Το πρόγραμμα της ΟΕΦ ΑΕΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΡΑΚΑ περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αποτελώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. Δεδομένου ότι στην περιοχή παράγεται το φημισμένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Λακωνία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις βέλτιστες πρακτικές παραγωγής της ελιάς, στην προστασία του προϊόντος και την ανάδειξη της ποιότητάς του, τηρώντας τις προδιαγραφές που το καθιστούν προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.

Στους βασικούς στόχους του προγράμματος συγκαταλέγεται η καθοδήγηση των παραγωγών της Ο.Π. από επιστημονικούς φορείς αλλά και η συνεχής εκπαίδευσή τους για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια τους, έχοντας άμεσο αποτέλεσμα στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η μεταστροφή των ερευνητικών αποτελεσμάτων στη δημιουργία οικονομικής αξίας, μέσω της καθοδήγησης έμπειρων ερευνητών αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τους ελαιοπαραγωγούς, δεδομένου πως ακολουθώντας καινοτόμες πρακτικές, θα επωφελούνται των αποτελεσμάτων ερευνών που απαιτούν επιστημονική υποστήριξη. Επιπλέον, η εφαρμογή και πιστοποίηση σύμφωνα με το εθνικό πρότυπο ολοκληρωμένης διαχείρισης προωθεί ένα μοντέλο καλλιέργειας της ελιάς, που βασίζεται στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής, στην πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα και στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Οι στόχοι του προγράμματος εστιάζουν στην αντιμετώπιση ενός φάσματος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Ο.Π. προσφέροντας τεχνογνωσία και επιστημονική υποστήριξη, και προτείνοντας στοχευμένες λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Την προστασία του περιβάλλοντος
  • Τη βελτίωση της εκμετάλλευσης των ελαιώνων
  • Τη βελτίωση της ποιότητας και της διατηρησιμότητας του παραγόμενου ελαιολάδου
  • Τη δημιουργία οργανωτικής και τεχνικής υποδομής για την παραγωγή ελαιολάδου με πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα
  • Τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις δράσεις της ΟΠ στα θέματα ποιότητας του ελαιολάδου, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική και ποιοτική βελτίωση της εκμετάλλευσης

 

Η ΟΕΦ ΑΕΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΡΑΚΑ προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, σχεδίασε ένα πρόγραμμα εργασίας με έντονη την συμβολή έμπειρων ερευνητών, επενδύοντας στην μεταφορά της γνώσης από το Πανεπιστήμιο στον αγρό. Η πιστοποίηση των παραγωγών – μελών της Ο.Π. σύμφωνα με το εθνικό πρότυπο AGRΟ 2 (2.1 & 2.2), η εκπαίδευση των παραγωγών, η πιστοποίηση των εγκαταστάσεων παραγωγής του προϊόντος της, η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και η στοχευμένη προμήθεια παγίων αποτελούν τα βασικά σημεία του προγράμματος εργασίας.

Προκειμένου το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης να έχει αποκεντρωτική δομή και σπουδαία αντιπροσωπευτικότητα, η ΟΕΦ θα συνεχίσει την εφαρμογή του σε 109 ελαιοπαραγωγούς μέλη της. Το σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης θα πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα AGRΟ 2 (2.1 & 2.2). Ειδικότερα, όσον αφορά την εφαρμογή του ΣΟΔ θα διενεργηθούν ομαδικές εκπαιδεύσεις των παραγωγών της ολοκληρωμένης διαχείρισης στα θέματα που ορίζει το σύστημα AGRO καθώς και ατομικές εκπαιδεύσεις σε όλους τους παραγωγούς προκειμένου να εκπαιδεύεται το σύνολο των παραγωγών. Ακόμα, θα πραγματοποιηθούν εδαφολογικές αναλύσεις με στόχο την τεκμηριωμένη ποσότητα των λιπασμάτων στην ομάδα των ελαιοπαραγωγών που εφαρμόζουν ΣΟΔ καθώς και αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την τεκμηριωμένη μηδενική ανεύρεση υπολειμμάτων ΦΠΠ στα δείγματα ελαιοκάρπου εκτός των επιτρεπτών ορίων.

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου προγράμματος και με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας που βασίζεται σε μεθόδους αύξησης των αποδόσεων και περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον θα σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης των παραγωγών-μελών της ΟΕΦ. που θα αφορούν :

‣ Εφαρμογή εναλλακτικών τεχνικών κλαδέματος

‣ Φύτευση νέων δένδρων και εμβολιασμός ελαιόδεντρων

‣ Εναλλακτικοί-φίλο περιβαλλοντικοί τρόποι φυτοπροστασίας

‣ Ανθρακικό αποτύπωμα καλλιέργειας

‣ Εχθροί της ελιάς- Αντιμετώπιση του δάκου

‣ Τρόποι προστασίας του περιβάλλοντος

‣ Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία

‣ Αξιοποίηση υποπροϊόντων καλλιέργειας

‣ Βελτιωμένες τεχνικές άρδευσης – προστασία υδάτων

‣ Αναγκαιότητα συντήρησης αγροτικών μηχανημάτων

 

Η ΟΕΦ ΑΕΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΡΑΚΑ για την αποφυγή της οξείδωσης του τελικού προϊόντος, η ΟΕΦ κρίνει απαραίτητη την προμήθεια δύο (2) ανοξείδωτων δεξαμενών χωρητικότητας 80 m3 και 30 m3, για την αποθήκευση του ελαιολάδου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της και να μπορεί να διαχειρίζεται το ελαιόλαδο των παραγωγών της τη χρονική διάρκεια που εκείνη κρίνει απαραίτητο, χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά του από άλλους Συνεταιρισμούς. Επίσης, για την πλήρωση των δεξαμενών κρίνεται απαραίτητη και η προμήθεια σωληνώσεων πλήρωσης, ενώ για την εύκολη μεταφορά και ασφαλή διαχείριση του ελαιολάδου κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια σωληνώσεων ολικής και μερικής εκκένωσης.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η ζύγιση στη βιομηχανία τροφίμων αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες στην παραγωγή προϊόντων, η ΟΕΦ επιθυμεί να ενισχύσει την ποιότητα του ελαιολάδου και να μειώσει το κόστος παραγωγής της, μέσω της προμήθειας γεφυροπλάστιγγας και των απαραίτητων παρελκομένων. Η χρήση της γεφυροπλάστιγγας θα επιφέρει ακρίβεια στη ζύγιση των ποσοτήτων ελαιολάδου που διακινούνται.

Ακόμη, καθώς οι εγκαταστάσεις και οι πρακτικές στο ελαιοτριβείο μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την απόδοση του ελαιοκάρπου σε λάδι αλλά και την ποιότητα του ελαιολάδου, η παραλαβή του καρπού στο ελαιοτριβείο πρέπει να γίνεται σε καθαρό, προστατευμένο χώρο, ο οποίος να προστατεύει τους ελαιοκάρπους, από της διάφορες καιρικές συνθήκες, κατά το στάδιο της αναμονής. Η ΟΕΦ προκειμένου να διασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και ποιότητας, κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια πάνελ οροφής για την αντικατάσταση του υπάρχοντος στέγαστρου, στο χώρο υποδοχής της πρώτης ύλης ελαιόκαρπου. Επιπλέον η Ο.Ε.Φ. θα προχωρήσει στην προμήθεια ρολλού για τον διαχωρισμό των εσωτερικών χώρων.

Η ΟΕΦ θα εφαρμόσει σύστημα ιχνηλασιμότητας στις εγκαταστάσεις της, κατά το οποίο θα πιστοποιείται ετησίως κατά ISO 22005:2007, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση των εγκαταστάσεων με τις απαιτήσεις τις νομοθεσίας αλλά και του προτύπου για τη διασφάλιση της ποιότητας σε ολόκληρο το κύκλωμα παραγωγής του ελαιολάδου. Επιπλέον, θα αποτυπωθεί ο σχεδιασμός και τα δεδομένα όπως απαιτούνται για τη δημιουργία και διαχείριση ηλεκτρονικού συστήματος που θα επιτρέπει την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων από τον ελαιοκαλλιεργητή έως τη παραγωγή του προϊόντος, που θα περιλαμβάνει την αναλυτική καταγραφή, τη συγκομιδή (ανά παραγωγό και αγροτεμάχιο), παραγωγής, εμπορίας και αποθεμάτων ελαιοκομικών προϊόντων , με διαχωρισμό της τυχόν βιολογικής παραγωγής και δυνατότητα ανάλυση και εξαγωγής των καταγραφών αυτών.

Με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας του ελαιολάδου ο ΑΕΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΡΑΚΑ θα συνεχίσει να εφαρμόζει στο ελαιοτριβείο του σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2018, ενώ παράλληλα θα εφαρμόσει σύστημα ποιότητας των τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2015, εξυπηρετώντας τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του όσον αφορά την αναβάθμιση των προϊόντων και τη διασφάλιση των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών.

Η ΟΕΦ θα προβάλει τα αποτελέσματα του έργου που θα υλοποιήσει μέσω των δράσεων διάχυσης και δημοσιότητας. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί επαγγελματική φωτογράφιση, αναβάθμιση ταυτότητας της Ο.Ε.Φ και σχεδιασμός εντύπου απολογισμού/ προβολής της Ο.Ε.Φ. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ανακατασκευή της θεματικής ιστοσελίδας της Ο.Π. στο εικαστικό της κομμάτι έτσι ώστε να είναι πιο ελκυστική και ευχάριστη για τον ενδιαφερόμενο επισκέπτη. Η ιστοσελίδα θα ενημερώνεται τακτικά με ανάρτηση φωτογραφικού και ενημερωτικού υλικού που θα αφορά αποκλειστικά την Ο.Π. και τις δράσεις του προγράμματος εργασίας που θα υλοποιήσει.